Eilen tapahtui jotain. Sain sähköpostiin hirveän viestin. Siinä haukuttiin minua "pirun lapseksi" ja muun muassa kommentoitiin ulkonäköä ala-arvoiseen tyyliin.Jokin pisara valui yli lasin reunan. Haluan tietää, onko meitä muitakin, joita sisarus kiusaa. Mitä kenties kiusaaja itse ajattelee ja miten perustelee toimintaansa? Asia on arkaluonteinen, ymmärrän sen. Tämäkin tabu on aika rikkoa. 

Meillä puhutaan paljon työpaikka- ja koulukiusaamisesta. Miten ne vaikuttavat uhrin itsetuntoon, luottamukseen ja elämänlaatuun. Kiusaaminen voi vaikuttaa koko loppuelämään. Koulukiusaajasta pääsee kuitenkin jossain vaiheessa eroon, kun koulu loppuu. Toki kiusaaja voi asua samalla paikkakunnalla ja kohtaamiset voivat aiheuttaa uhrille flash backeja, mutta sisaruksesta et periaatteessa pääse eroon kuin kuoleman kautta. Ainahan voi katkaista välit, mutta mitä se vaatii. Voit joutua hakemaan poliisi- tai oikeusapua. Kynnys siihen on korkea, koska kyseessä on oma lähisukulainen.

Mielestäni sisaruskiusaamisesta ei puhuta medioissa tarpeeksi tai juuri yhtään. Haluan nostaa asian esille kaikessa vakavuudessaan. Haluan antaa asialle kasvot (ehkä jossain vaiheessa omalla identiteetillänikin). Janoan kuulla, onko muita saman kokeneita ja voimmeko tukea toinen toistamme. Unohtamatta myöskään kuulla kiusaajien ääntä ja mielipiteitä. Haluan ymmärtää, mistä ilmiössä on kyse. Miksi (ainakin biologisesti) läheinen haluaa tietoisesti loukata toista, haitata mahdollisten yhteisten asioiden hoitamista ja levittää sisaruksesta haittaavia juoruja yms? Ymmärrän kyllä, että taustalla voi olla mielenterveysongelmia ja persoonallisuushäiriöitä. Silti ja niistä huolimatta haluaisin ymmärtää, miksi minua kohti hyökätään, vaikken koe tehneeni mitään väärää. Aikaisemmin annoin riidat ja pahat puheet anteeksi. Lopulta tajusin, että jokainen kohtaaminen kiusaavan sisaruksen kanssa aiheutti pahan olon. Kun halusin katkaista välit, helvetti pääsi irti. Sitä hän ei hyväksynyt, vaan suolsi mitä kammottavampaa herjaa minua kohtaan. Silläkin uhalla, että ne kirjoitettuna tulivat taltioiduiksi. 

Mikä sisaruksen saa käyttäytymään näin? Onko hänellä muissakin ihmissuhteissaan vaikeuksia? Onko uhri kenties sisarkateuden kohde? Kertokaa ihmiset! Pyrin lukemaan ja kommentoimaan avautumisianne mahdollisimman paljon ja samalla kuulette vähän kerrallaan minun tarinaani.

En nopealla haulla löytänyt perheenjäsenten välisestä kiusaamista juuri mitään, paitsi alla olevan blogin. Toisessa linkissä tietoa, mikä kiusaaminen voi olla rikosoikeudellisesti tuomittavaa. Laittoi kyllä ajattelemaan omaa tilannetta...

https://www.huonoaiti.fi/saako-teidan-kotona-kiusata/

https://www.riku.fi/rikosuhripaivystys/riku-lehti/riku-lehti-3-2019/juristi-vastaa-milloin-kiusaaminen-on-rikos